Tal i com hem treballat als mòduls de l’assignatura el concepte de cultura té una doble naturalesa. Per una part és una qualitat universal que ens uneix, però per l’altra també és un conjunt de qualitats particulars que ens separen.
En el cas del meu grup hem intentat que el treball reflectís que les particularitats que ens diferencien enriqueixen a professors i alumnes. I és que l’objectiu de la interculturalitat és la desvalorització de la diferència tractant de superar les relacions de poder desiguals prèvies per a crear les bases d’una nova societat més respectuosa amb l’ideal d’igualtat.
Estic molt satisfeta del nostre treball en grup. Conforme passen els semestres dins la UOC es reafirmen aprenentatges i formes de treballar que fan crèixer dia a dia les pròpies espectatives.
El nostre treball ha estat molt cooperatiu i enriquidor crec, per a les tres persones que conformàvem el grup. A partir de les primeres idees sobre els temes centrals del treball cada persona del grup ha anat aportant les seves ides, pensaments i sensacions i entre les tres anavem donant cos i forma a totes les propostes.
En el treball hem intentat fer ressò dels canvis que, cada cop més, ens trobem en el dia a dia de l’escola. Com expliquem en la nostra introducció de la WQ la convivència que teníem fa uns anys ha passat a ser una convivència intercultural fruit de l’arribada de ciutadans del món que busquen millors condicions de vida. Tal i com ho entenem no podem parlar de coexistència de persones o races enlloc de convivència.
Aquest és un punt clau, doncs coexistir només implica compartir un mateix espai i temps, sense que importin altres factors molt importants.
El que hem d’aconseguir és conviure a partir d’un suport mutu que implica cooperar voluntàriament, tenir respecte recíproc i compartir responsabilitats.