Per tal de treballar degudament dins d’un marc intercultural haurien de fer-se evidents la varietat social, cultural i ètnica dels grups humans, des d’una perspectiva mundial, en els suports visuals, en les històries i els contes, en les converses i en tota la informació que circula a l’escola; La gent dels diferents grups socials, culturals i ètnics haurien de ser presentats com a individus amb tots els atributs humans; S’haurien de descriure les cultures de manera empàtica, en els seus propis termes, i no jutjades a partir de nocions etnocèntriques o eurocèntriques; El currículum hauria d’incloure informació acurada sobre diferències i semblances culturals i racials; S’hauria d’encoratjar tots els infants a veure la diversitat cultural de la nostra societat des d’un punt de vista positiu; El tema del racisme, tant a nivell individual com insitucional, hauria de tractar-se obertament i s’haurien de fer esforços per contrarestar-lo.(Swann, 1985 i Gillborn, 1986).
I tot això és el que estem aprenent a tractar amb els nostres alumnes, buscant maneres i alternatives que toquin tots els aspectes i, així, aconseguir el nostre objectiu de la millor manera possible.
El recurs que he treballat és el següent:
S’anomena els valors dins l’aula i és una WebQuest que es centra principalment en el treball del respecte, la tolerància i el companyerisme dins el grup-classe. Amb el treball en grup es pretén que els alumnes gaudeixin de bones relacions interpersonals entre ells, disminuint així la possibilitat de conflictes. Així es basa en el treball cooperatiu entre els integrants del grup i en l'aprenentatge per descobriment a través de recerca d'informació utilitzant els recursos NTIC.
En la WebQuest es proposa als alumnes que facin una cerca d'informació a internet a partir d'unes pàgines recomanades que ja s'indiquen en el mateix apartat. Es tracta de cercar les definicions sobre els valors que es treballen. Seguidament també han de cercar imatges que reflecteixin els valors treballats. Per internet els nois i noies també han de cercar el joc de col•laboració que més els agradi per a realitzar al pati de l'escola. També tenen les pàgines web referenciades en el mateix apartat de processos. La tercera activitat consisteix en l'anàlisi d'una de les quatre històries dels vídeos "Showpeace" que també estan referenciats. Al final el noi o noia del grup que té la tasca de secretari, com a representant del grup, és l'encarregat d'exposar a tota la classe l'opinió del grup sobre el que els hi ha semblat el vídeo escollit, què li succeeix a ell i què haurien fet si s’haguessin trobat en una situació semblant.
Crec que aquesta, com moltes d’altres WebQuest, és una molt bona eina per al treball de la interculturalitat a l’aula, però també crec que en el cas concret que ens ocupa seria interessant augmentar les activitats, ja que tan sols n'hi ha tres.
A més a més, aquesta WebQuest està pensada per a nois i noies d’ESO, i jo l’enfocaria més capa nois i noies més petits. D'aquesta manera seria un repte per a ells i resultaria, tot el treball, més engrescador. A més a més crec que el disseny de la pàgina és molt senzill i entenedor i, per aquest motiu, podria ser utilitzat fàcilment per nois i noies més petits.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada